Janssons frestelse
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1028
Składniki:
- 250 g wędzonych szprotek (obranych i oczyszczonych)
- 6 dużych ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 3 cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- 1,5 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Brytfankę wysmarować jedną łyżką masła. Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w małą kostkę i przełożyć je do brytfanki. Następnie szprotki wędzone obrać ze skóry, usunąć ości, a same mięso dodać do pokrojonych wcześniej ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i dodać do składników w brytfance. Całość oprószyć szczyptą soli i mielonego, białego pieprzu. Śmietanę wymieszać z bułką tartą w kubku i polać tym składniki. Na wierzch wyłożyć pozostałe masło. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)