Janssons frestelse

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1028
Janssons frestelse
fot. Andejons (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g wędzonych szprotek (obranych i oczyszczonych)
  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Brytfankę wysmarować jedną łyżką masła. Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w małą kostkę i przełożyć je do brytfanki. Następnie szprotki wędzone obrać ze skóry, usunąć ości, a same mięso dodać do pokrojonych wcześniej ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i dodać do składników w brytfance. Całość oprószyć szczyptą soli i mielonego, białego pieprzu. Śmietanę wymieszać z bułką tartą w kubku i polać tym składniki. Na wierzch wyłożyć pozostałe masło. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)