Jambon Persille
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1856
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 goździki
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 2 łodygi świeżego tymianku
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łodygi świeżego estragonu
- 1 kg surowej szynki
- 1 l białego wina wytrawnego
- 1 l wody
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa oraz szynkę opłukać i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki oraz łodygi tymianku i estrogenu pokroić drobno. Szynkę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Ugotowaną wyciągnąć, osączyć z wody (wody nie wylewać) i pokroić na kawałki. Z gotowanej wody od szynki odlać 0,5 szklanki ciepłej wody i namoczyć w niej żelatynę. Pokrojoną szynkę z powrotem włożyć do wody, w której się gotowała i zalać winem wytrawnym i octem winnym. Dodać do tego pokrojoną marchew, obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Gotować na średnim ogniu przez kolejne 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Przestudzone składniki wymieszać z namoczoną wcześniej żelatyną, po czym dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki, estragon i tymianek. Dokładnie wymieszać i przelać wszystko do odpowiedniego naczynia, po czym wstawić do lodówki, aby żelatyna zastygła. Kiedy to nastąpi, wszystko wyciągnąć z lodówki, podzielić na porcje i przełożyć na wysmarowany keczupem talerz.
Komentarze (0)