Jal-jeera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1156
Jal-jeera
fot. Rahul Verma (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 liście świeżej mięty
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka proszku mango
  • 1 łyżeczka proszku chaat masala
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego tamaryndowca
  • 0,5 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta czarnej soli
  • szczypta asafetydy

Opis przygotowania:

Do kubka wlać wrzącą wodę, dodać do niej suszonego tamaryndowca i pozostawić na 30 minut. Ciecierzycę zalać 1 szklanką wody i moczyć ją przez 30 minut. Potem ciecierzycę odcedzić, przesypać ją na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia. Liście mięty posiekać drobno i przełożyć je do kubka. Do posiekanej mięty wlać odcedzoną wodę z namoczonego wcześniej tamaryndowca, wsypać do tego wszystkie pozostałe mielone składniki, szczyptę czarnej soli, asafetydy, proszek mango, po czym całość zalać 1,5 szklanki wody i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przecedzić przez sitko, przelać do szklanek i posypać smażoną soczewicą.

Komentarze (0)