Jal-jeera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1156
Składniki:
- 2 liście świeżej mięty
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka ciecierzycy
- 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
- 1 łyżeczka proszku mango
- 1 łyżeczka proszku chaat masala
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki suszonego tamaryndowca
- 0,5 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta czarnej soli
- szczypta asafetydy
Opis przygotowania:
Do kubka wlać wrzącą wodę, dodać do niej suszonego tamaryndowca i pozostawić na 30 minut. Ciecierzycę zalać 1 szklanką wody i moczyć ją przez 30 minut. Potem ciecierzycę odcedzić, przesypać ją na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia. Liście mięty posiekać drobno i przełożyć je do kubka. Do posiekanej mięty wlać odcedzoną wodę z namoczonego wcześniej tamaryndowca, wsypać do tego wszystkie pozostałe mielone składniki, szczyptę czarnej soli, asafetydy, proszek mango, po czym całość zalać 1,5 szklanki wody i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przecedzić przez sitko, przelać do szklanek i posypać smażoną soczewicą.
Komentarze (0)