Jagodniki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1293
Jagodniki
fot. tvol / CC-BY 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto nr 1:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka 2 %
  • Ciasto nr 2:
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto nr 1: mąkę z cukrem pudrem przesypać do rondla, zalać mlekiem i roztrzepać trzepaczką.

Przygotować ciasto nr 2: drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym oraz letnim mlekiem w rondlu i odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice, wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i kubkiem wyciąć w nim krążki.

Przygotować nadzienie: jagody umyć, osączyć z wody, zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Następnie przełożyć je łyżką na wycięte krążki ciasta, dokładnie zlepić ręcznie i wysmarować je białkami jaj. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. W czasie smażenia pierogów wszystko zalać przez grubsze sitko ciastem nr 1 i razem smażyć.

Gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)