Jagodniki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1293
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto nr 1:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szklanka mleka 2 %
- Ciasto nr 2:
- 400 g mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 2 białka jaj
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 300 g jagód
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto nr 1: mąkę z cukrem pudrem przesypać do rondla, zalać mlekiem i roztrzepać trzepaczką.
Przygotować ciasto nr 2: drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym oraz letnim mlekiem w rondlu i odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice, wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i kubkiem wyciąć w nim krążki.
Przygotować nadzienie: jagody umyć, osączyć z wody, zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Następnie przełożyć je łyżką na wycięte krążki ciasta, dokładnie zlepić ręcznie i wysmarować je białkami jaj. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. W czasie smażenia pierogów wszystko zalać przez grubsze sitko ciastem nr 1 i razem smażyć.
Gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto nr 2: drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym oraz letnim mlekiem w rondlu i odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice, wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i kubkiem wyciąć w nim krążki.
Przygotować nadzienie: jagody umyć, osączyć z wody, zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Następnie przełożyć je łyżką na wycięte krążki ciasta, dokładnie zlepić ręcznie i wysmarować je białkami jaj. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. W czasie smażenia pierogów wszystko zalać przez grubsze sitko ciastem nr 1 i razem smażyć.
Gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)