Jachnun

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1304
Jachnun
fot. Joshua Herzig-Marx (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 dojrzale pomidory rzymskie
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia ciasta
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry i razem z pomidorami, szczyptą soli i pieprzu zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przelać do kubka i wyłożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ dobrze rozetrzeć z natką zielonej kolendry w moździerzu. Po roztarciu doprawić to do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego, dobrze wymieszać i przełożyć do małego pojemniczka na talerzu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem, po czym wlać do tego letnią wodę i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm. Rozwałkowane wysmarować oliwą z obu stron, nałożyć jedno na drugie i zwinąć w jeden, długi rulon. Następnie przełożyć do metalowego, szczelnie zamykanego naczynia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 140 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, naczynia i dodać do całości na talerzu.

Komentarze (0)