Intxaursaltsa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 980
Składniki:
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 l mleka 3,2 %
- 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich do dekoracji
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać mielone orzechy, cynamon, cukier i zagotować na średnim ogniu. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać stopniowo do zagotowanych składników w rondlu. Całość dobrze wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotowy deser udekorować łuskanymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)