Injeolmi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1657
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mielonego cukru trzcinowego
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki z kleistego ryżu
- 0,5 szklanki mąki sojowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szcxzypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem pudrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz mąką sojową. Do wymieszanych składników wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec na rumiany kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i pokroić w cienkie plastry. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i przełożyć ją do miski. Do ubitej piany włożyć pokrojone kawałki ciasta. Wszystko posypać mielonym cukrem trzcinowym i podawać do spożycia.
Komentarze (0)