Injeolmi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1657
Injeolmi
fot. dannyfoo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego cukru trzcinowego
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki z kleistego ryżu
  • 0,5 szklanki mąki sojowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szcxzypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem pudrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz mąką sojową. Do wymieszanych składników wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec na rumiany kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i pokroić w cienkie plastry. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i przełożyć ją do miski. Do ubitej piany włożyć pokrojone kawałki ciasta. Wszystko posypać mielonym cukrem trzcinowym i podawać do spożycia.

Komentarze (0)