Humita

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2185
Humita
fot. Marcos Katz (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 4 dojrzałe kolby kukurydziane z liśćmi
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kolby kukurydziane obrać z liści i wyłuskać z nich nasiona kukurydzy do miksera. Następnie zmiksować je na jednolitą miazgę i przełożyć do miski. Liście z obranych kolb kukurydzianych sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie do zmiksowanej kukurydzy wsypać mąkę, tarty parmezan, mieloną kolendrę i wbić do tego jajka. Czosnek z cebula obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Całość zalać śmietaną kremówką, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na sparzone wcześniej liście kukurydziane. Wszystko dobrze zawinąć i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Składniki od chwili zagotowania wody w naczyniu gotować jeszcze przez 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)