Humita
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2300
Składniki:
- 4 dojrzałe kolby kukurydziane z liśćmi
- 2 jajka
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kolby kukurydziane obrać z liści i wyłuskać z nich nasiona kukurydzy do miksera. Następnie zmiksować je na jednolitą miazgę i przełożyć do miski. Liście z obranych kolb kukurydzianych sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie do zmiksowanej kukurydzy wsypać mąkę, tarty parmezan, mieloną kolendrę i wbić do tego jajka. Czosnek z cebula obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Całość zalać śmietaną kremówką, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na sparzone wcześniej liście kukurydziane. Wszystko dobrze zawinąć i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Składniki od chwili zagotowania wody w naczyniu gotować jeszcze przez 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)