Hotdish
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1339
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g zielonej fasolki szparagowej z puszki
- 300 g kukurydzy z puszki
- 8 dużych ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka tartego sera Gouda
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w podłużne równe kawałki. Następnie kukurydzę oraz zielona fasolkę osączyć z zalewy i przełożyć do brytfanki. Mięso mielone lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać je do składników w brytfance. Śmietanę wymieszać z serem Gouda, szczypta soli, pieprzem i przelać do składników. Na wierzch ułożyć pokrojone gotowane ziemniaki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)