Hornazo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1538
Składniki:
- 2 łyżki wody
- 1 żółtko jajka
- Ciasto:
- 800 g mąki żytniej
- 450 ml cieplej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 350 g kiełbasy chorizo
- 350 g kaszanki
- 3 jajka gotowane na twardo
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepła wodą, wsypać cukier i dobrze rozetrzeć łyżeczką. Roztarte odstawić na 5 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz mielonym kminkiem. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić na dwa kawałki. Jeden kawałek ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy do pieczenia. Na to nałożyć pęta kiełbasy chorizo, kaszankę i gotowane jajka. Całość nakryć drugim kawałkiem ciasta i dobrze docisnąć do siebie. Wszystko wysmarować żółtkiem jajka wymieszanym z wodą, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika przestudzić i pokroić na porcje.
Komentarze (0)