Hoppin' John
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1686
Składniki:
- 800 ml bulionu drobiowego
- 400 g białej fasoli z puszki
- 30 g surowego boczku
- 3 łyżki oleju
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
- 1 zielona papryka chili
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i wyłożyć na talerz. Następnie golonkę pozbawić kości, a mięso pokroić na małe kawałki. Boczek surowy również pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Seler pokroić w drobną kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i posiekać ją drobno. Rozgrzać olej w rondlu i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do zeszklonych składników dodać pokrojony wcześniej boczek, golonkę, seler, paprykę i gałązki świeżego tymianku. Składniki wymieszać i dusić przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną, czerwoną papryka i wlać do tego bulion warzywny. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić do tego osączoną z zalewy białą fasolę. Z gotowanych składników odlać trochę płynu i dusić je jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, odparować i dodać do ryżu na talerzu. Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)