Hiyashi Chuka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2162
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 30 g makaronu pappardelle
- 30 g wędzonej szynki
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 zielony ogórek
- 1 pomidor
- sól
- Na sos:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Opis przygotowania:
Warzywa oraz wołowinę umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienka słomkę i przełożyć na talerz. Imbir obrać ze skóry, pokroić również w cienką słomkę i dodać do pokrojonego ogórka. Pomidora pokroić w cienkie plastry. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Szynkę pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Następnie polędwice wołową włożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do pozostałych składników wraz z pokrojoną w cienkie plastry szynką.
Przygotować sos: cukier brązowy przesypać do rondla i postawić na małym ogniu. Potem wlać do niego wodę przegotowaną, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Składniki dokładnie rozmieszać, aby się rozpuściły, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przestudzonym sosem zalać potrawę, udekorować ją pokrojonym pomidorem i podawać na zimno.
Przygotować sos: cukier brązowy przesypać do rondla i postawić na małym ogniu. Potem wlać do niego wodę przegotowaną, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Składniki dokładnie rozmieszać, aby się rozpuściły, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przestudzonym sosem zalać potrawę, udekorować ją pokrojonym pomidorem i podawać na zimno.
Komentarze (0)