Hiyashi Chuka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2162
Hiyashi Chuka
fot. woinary / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 30 g makaronu pappardelle
  • 30 g wędzonej szynki
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pomidor
  • sól
  • Na sos:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Opis przygotowania:

Warzywa oraz wołowinę umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienka słomkę i przełożyć na talerz. Imbir obrać ze skóry, pokroić również w cienką słomkę i dodać do pokrojonego ogórka. Pomidora pokroić w cienkie plastry. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Szynkę pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Następnie polędwice wołową włożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do pozostałych składników wraz z pokrojoną w cienkie plastry szynką.

Przygotować sos: cukier brązowy przesypać do rondla i postawić na małym ogniu. Potem wlać do niego wodę przegotowaną, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Składniki dokładnie rozmieszać, aby się rozpuściły, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.

Przestudzonym sosem zalać potrawę, udekorować ją pokrojonym pomidorem i podawać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów