Chūkadon
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1460
Składniki:
- 200 ml sosu słodko-kwaśnego chili
- 200 g łopatki wieprzowej bez kości
- 4 grzyby shitake
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 zielona papryka chili
- 1 marchew
- 1 kapusta pekińska
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Grzyby shitake oczyścić, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w kostkę. Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojoną marchew i paprykę. Składniki smażyć przez 1,5 minuty, po czym wlać do tego sos chili, pokrojone grzyby shitake, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojoną wcześniej kapustę pekińską, ponownie całość dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowany ryż.
Komentarze (0)