Chūkadon

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1460
Chūkadon
fot. Hykw-a4 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego chili
  • 200 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 4 grzyby shitake
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 marchew
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Grzyby shitake oczyścić, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w kostkę. Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojoną marchew i paprykę. Składniki smażyć przez 1,5 minuty, po czym wlać do tego sos chili, pokrojone grzyby shitake, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojoną wcześniej kapustę pekińską, ponownie całość dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowany ryż.

Komentarze (0)