Heugimja-juk
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1063
Składniki:
- 250 g kleistego ryżu
- 250 g czarnego sezamu
- 100 g suszonych jabłek
- 50 g tłuczonych migdałów
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka soli
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Ryż oraz czarny sezam przesypać razem do jednego rondla zalać 1 l wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu całość odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją do kolejnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną masę odcedzić z nadmiaru wody, wymieszać ją z miodem lipowym i przełożyć do miski. Wszystko posypać suszonymi jabłkami, tłuczonymi migdałami i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)