Heugimja-juk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 855
Heugimja-juk
fot. 자유로 (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kleistego ryżu
  • 250 g czarnego sezamu
  • 100 g suszonych jabłek
  • 50 g tłuczonych migdałów
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Ryż oraz czarny sezam przesypać razem do jednego rondla zalać 1 l wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu całość odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją do kolejnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną masę odcedzić z nadmiaru wody, wymieszać ją z miodem lipowym i przełożyć do miski. Wszystko posypać suszonymi jabłkami, tłuczonymi migdałami i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)