Hete bliksem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1120
Hete bliksem
fot. Tamorlan (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g słodkich jabłek Lobo
  • 250 g kwaśnych jabłek Szara Reneta
  • 120 g wędzonego boczku
  • 4 peta białej kiełbasy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jabłka oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Zalać je 2 l lekko osolonej wody i gotować przez 10 minut. Natomiast jabłka słodkie oraz kwaśne obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone jabłka dodać do gotowanych ziemniaków, kładąc je na wierzchu, po czym razem gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu składniki odcedzić, skropić sokiem cytrynowym i wyłożyć na talerz. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i razem z cebulą smażyć do chwili, aż cebula dobrze się zeszkli. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć do niego pęta białej kiełbasy. Kiełbasę oprószyć suszonym majerankiem oraz pieprzem i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż dobrze się zrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osaczyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)