Hete bliksem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1120
Składniki:
- 250 g słodkich jabłek Lobo
- 250 g kwaśnych jabłek Szara Reneta
- 120 g wędzonego boczku
- 4 peta białej kiełbasy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jabłka oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Zalać je 2 l lekko osolonej wody i gotować przez 10 minut. Natomiast jabłka słodkie oraz kwaśne obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone jabłka dodać do gotowanych ziemniaków, kładąc je na wierzchu, po czym razem gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu składniki odcedzić, skropić sokiem cytrynowym i wyłożyć na talerz. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i razem z cebulą smażyć do chwili, aż cebula dobrze się zeszkli. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć do niego pęta białej kiełbasy. Kiełbasę oprószyć suszonym majerankiem oraz pieprzem i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż dobrze się zrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osaczyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)