Hareesa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 884
Składniki:
- 600 ml bulionu z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 udka z kurczaka
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 zielone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka pszenicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cytryna do dekoracji
- 1 zielona papryczka do dekoracji
- 1 plaster żółtego sera gouda do dekoracji
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz czarny mielony
- 0,5 szklanki kleistego ryżu
Opis przygotowania:
Pszenicę, soczewicę oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą i przesypać razem do jednego rondla. Zalać je bulionem drobiowym i moczyć przez 1,5 godziny. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielony kminek i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, kurkumą i smażyć do jego miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni, pozbawić kości i dodać do bulionu z soczewicą, ryżem oraz pszenicą. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Potem masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone drobno papryczki chili zieloną i czerwona. Papryczki smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy w rondlu. Wszystko gotować jeszcze przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną cytryną, serem żółtym i zieloną papryczką chili.
Komentarze (0)