Hareesa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 884
Hareesa
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 1 zielona papryczka do dekoracji
  • 1 plaster żółtego sera gouda do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 0,5 szklanki kleistego ryżu

Opis przygotowania:

Pszenicę, soczewicę oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą i przesypać razem do jednego rondla. Zalać je bulionem drobiowym i moczyć przez 1,5 godziny. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielony kminek i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, kurkumą i smażyć do jego miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni, pozbawić kości i dodać do bulionu z soczewicą, ryżem oraz pszenicą. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Potem masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone drobno papryczki chili zieloną i czerwona. Papryczki smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy w rondlu. Wszystko gotować jeszcze przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną cytryną, serem żółtym i zieloną papryczką chili.

Komentarze (0)