Harees
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 995
Składniki:
- 600 ml bulionu drobiowego
- 4 łyżki oleju
- 3 udka z kurczaka
- 2 plastry ananasa w zalewie
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka pszenicy
- 1 cebula
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 zielona papryczka chili
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki ryżu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno.
Pszenicę, ryż oraz zieloną soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, potem każdy z tych składników przełożyć do osobnego rondla i zalać lekko osoloną wodą. Pszenicę zalać 3 szklankami wody, soczewicę zalać 3 szklankami wody, ryż zalać 1,5 szklanką wody i wszystko moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu składniki te ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, odcedzić a potem połączyć razem w jednym rondlu i ubić tłuczkiem na miazgę. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni, pozbawić kości, a mięso rozdrobnić ręcznie na małe kawałeczki i wymieszać je z ubitym wcześniej ryżem, soczewicą i pszenicą. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i czerwoną papryczkę chili. Warzywa te smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego ubitą miazgę z mięsem. Całość posypać kurkumą, mielonym kminkiem, podlać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonym w plastry ananasem, cytryną i zieloną papryczką chili.
Pszenicę, ryż oraz zieloną soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, potem każdy z tych składników przełożyć do osobnego rondla i zalać lekko osoloną wodą. Pszenicę zalać 3 szklankami wody, soczewicę zalać 3 szklankami wody, ryż zalać 1,5 szklanką wody i wszystko moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu składniki te ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, odcedzić a potem połączyć razem w jednym rondlu i ubić tłuczkiem na miazgę. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni, pozbawić kości, a mięso rozdrobnić ręcznie na małe kawałeczki i wymieszać je z ubitym wcześniej ryżem, soczewicą i pszenicą. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i czerwoną papryczkę chili. Warzywa te smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego ubitą miazgę z mięsem. Całość posypać kurkumą, mielonym kminkiem, podlać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonym w plastry ananasem, cytryną i zieloną papryczką chili.
Komentarze (0)