Harees

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 995
Harees
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 plastry ananasa w zalewie
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 cebula
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno.
Pszenicę, ryż oraz zieloną soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, potem każdy z tych składników przełożyć do osobnego rondla i zalać lekko osoloną wodą. Pszenicę zalać 3 szklankami wody, soczewicę zalać 3 szklankami wody, ryż zalać 1,5 szklanką wody i wszystko moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu składniki te ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, odcedzić a potem połączyć razem w jednym rondlu i ubić tłuczkiem na miazgę. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni, pozbawić kości, a mięso rozdrobnić ręcznie na małe kawałeczki i wymieszać je z ubitym wcześniej ryżem, soczewicą i pszenicą. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i czerwoną papryczkę chili. Warzywa te smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego ubitą miazgę z mięsem. Całość posypać kurkumą, mielonym kminkiem, podlać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonym w plastry ananasem, cytryną i zieloną papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów