Hamantashen
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1150
Składniki:
- Ciasto;
- 800 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g masy makowej z bakaliami
- 100 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 50 g śliwek kalifornijskich bez pestek
- 30 g tłuczonych orzechów włoskich
- 2 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i dodać do tego masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim trójkąty o wymiarach 15 cm.
Przygotować nadzienie: suszone śliwki kalifornijskie oraz morele sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno do miski. Następnie dodać do tego tłuczone orzechy włoskie oraz masę makową z bakaliami. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na środek przygotowanego wcześniej ciasta.
Następnie zlepić końce i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować nadzienie: suszone śliwki kalifornijskie oraz morele sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno do miski. Następnie dodać do tego tłuczone orzechy włoskie oraz masę makową z bakaliami. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na środek przygotowanego wcześniej ciasta.
Następnie zlepić końce i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)