Hamantaschen

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 984
Hamantaschen
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g masła
  • 15 g cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • Wypełnienie:
  • 300 g suszonych fig bez pestek
  • 300 g suszonych moreli bez pestek
  • 4 pomarańcze
  • 2 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym do tej masy wsypać mąkę, wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie rozwałkowane ciasto pokroić w trójkąty o wymiarach 12x12x12 cm.

Przygotować wypełnienie: suszone figi oraz morele sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Każde z osobna posiekać drobno nożem. Pomarańcze umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, podzielić w plastry i pokroić je na małe kawałki.

Następnie pokrojone figi, morele i pomarańcze nałożyć łyżeczką na trójkąty z ciasta i zlepić ich końce. Całość posypać cukrem waniliowym, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)