Hallongrottor
Oceń:
(7 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3198
Składniki:
- 200 g masła
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka dżemu malinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić na równe kawałki. Następnie uformować z nich ręcznie okrągłe placki i zrobić w ich środku wgniecenie łyżką. W miejsce wgniecenia nałożyć dżem malinowy. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)