Hallongrottor

Oceń:
(7 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3198
Hallongrottor
fot. Artifex (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka dżemu malinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić na równe kawałki. Następnie uformować z nich ręcznie okrągłe placki i zrobić w ich środku wgniecenie łyżką. W miejsce wgniecenia nałożyć dżem malinowy. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)