Haggis
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4602
Składniki:
- 30 g żołądków owczych
- 30 g serc owczych
- 30 g wątroby owczej
- 30 g białej dużej fasoli
- 20 g masła
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki mąki owsianej
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej (pęczak)
- 1 majeranku
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- pęczek szpinaku
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć na 3 godziny, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Serca i żołądki dokładnie oczyścić ze skrzepów i błon tłuszczowych, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i zmiksować razem. Szpinak opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na szpinak wyłożyć keczup i fasolę. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżąca wodą, ugotować w 2 szklankach osolonej wody, odcedzić i połączyć ze zmiksowanym mięsem. Dodać do tego roztopione masło, majeranek i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować drobne kulki z całości. Kulki wyłożyć na fasolę.
Komentarze (4)
ALE BREDNIE. HAGGIS Z FASOLĄ, SZPINAKIEM I DROBIEM. RANY.
A ja myślałam że haggis robi się z baraniny i owsianki. Ale może powstała nowa wersja.
Masz rację, poprawiłem przepis. Dzięki za uwagę.
Dla mnie to nic nowego ale potrzebuje czegoś do szkoły.
Dzienki!!!!