Haggis

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4475
Haggis
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g żołądków owczych
  • 30 g serc owczych
  • 30 g wątroby owczej
  • 30 g białej dużej fasoli
  • 20 g masła
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 1 majeranku
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szpinaku

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć na 3 godziny, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Serca i żołądki dokładnie oczyścić ze skrzepów i błon tłuszczowych, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i zmiksować razem. Szpinak opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na szpinak wyłożyć keczup i fasolę. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżąca wodą, ugotować w 2 szklankach osolonej wody, odcedzić i połączyć ze zmiksowanym mięsem. Dodać do tego roztopione masło, majeranek i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować drobne kulki z całości. Kulki wyłożyć na fasolę.

Komentarze (4)

ALE BREDNIE. HAGGIS Z FASOLĄ, SZPINAKIEM I DROBIEM. RANY.

A ja myślałam że haggis robi się z baraniny i owsianki. Ale może powstała nowa wersja.

Masz rację, poprawiłem przepis. Dzięki za uwagę.

Dla mnie to nic nowego ale potrzebuje czegoś do szkoły.
Dzienki!!!!