Hachee

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1195

Składniki:

  • 500 g łopatki wołowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich przyprawę do ziemniaków oraz masło i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Utłuczone wyłożyć na talerz. Wołowinę pokroić na małe kawałki, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy posypać ją suszonym tymiankiem, mieloną papryką chili, szczyptą soli, pieprzu czarnego i dobrze wymieszać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do smażonego mięsa. Smażone składniki zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i polać tym ziemniaki.

Komentarze (0)