Hachee
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1195
Składniki:
- 500 g łopatki wołowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich przyprawę do ziemniaków oraz masło i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Utłuczone wyłożyć na talerz. Wołowinę pokroić na małe kawałki, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy posypać ją suszonym tymiankiem, mieloną papryką chili, szczyptą soli, pieprzu czarnego i dobrze wymieszać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do smażonego mięsa. Smażone składniki zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i polać tym ziemniaki.
Komentarze (0)