Gubbröra

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1537
Gubbröra
fot. Per Ola Wiberg ~ mostly away / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonych szprotek
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek drobnego szczypiorku dekoracji
  • pęczek zielonego koperku
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać wodą, po czym ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych ziemniaków w misce. Następnie szprotki oczyścić z wnętrzności oraz skóry, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości wraz z posiekanym koperkiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę i dodać do potrawy. Bazylię rozetrzeć w moździerzu z oliwą z oliwek, obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem oraz szczyptą soli. Roztarte składniki również wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)