Gubbröra
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1813
Składniki:
- 40 g wędzonych szprotek
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 łyżka majonezu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek drobnego szczypiorku dekoracji
- pęczek zielonego koperku
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać wodą, po czym ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych ziemniaków w misce. Następnie szprotki oczyścić z wnętrzności oraz skóry, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości wraz z posiekanym koperkiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę i dodać do potrawy. Bazylię rozetrzeć w moździerzu z oliwą z oliwek, obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem oraz szczyptą soli. Roztarte składniki również wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)