Gravlax

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1515
Gravlax
fot. cvander / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z surowego łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • Na marynatę:
  • 100 ml wódki Smirnoff
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Filety z łososia oraz zielony koperek umyć i osączyć z wody. Łososia pokroić ostrym nożem w cienkie plastry.

Przygotować marynatę: pokrojonego łososia przełożyć do miski i oprószyć go mielonym pieprzem czerwonym. Wódkę wymieszać z cukrem i zalać łososia w misce. Zielony koperek połamać na kawałki i nałożyć na zalanego składnikami łososia w misce. Całość posypać grubą solą kamienną i wstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz.

Sezam oraz migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy wraz z osączonymi z zalewy kaparami. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sosem sojowym.

Komentarze (0)