Gravlax
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1515
Składniki:
- 300 g filetów z surowego łososia
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- Na marynatę:
- 100 ml wódki Smirnoff
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Filety z łososia oraz zielony koperek umyć i osączyć z wody. Łososia pokroić ostrym nożem w cienkie plastry.
Przygotować marynatę: pokrojonego łososia przełożyć do miski i oprószyć go mielonym pieprzem czerwonym. Wódkę wymieszać z cukrem i zalać łososia w misce. Zielony koperek połamać na kawałki i nałożyć na zalanego składnikami łososia w misce. Całość posypać grubą solą kamienną i wstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz.
Sezam oraz migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy wraz z osączonymi z zalewy kaparami. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sosem sojowym.
Przygotować marynatę: pokrojonego łososia przełożyć do miski i oprószyć go mielonym pieprzem czerwonym. Wódkę wymieszać z cukrem i zalać łososia w misce. Zielony koperek połamać na kawałki i nałożyć na zalanego składnikami łososia w misce. Całość posypać grubą solą kamienną i wstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz.
Sezam oraz migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy wraz z osączonymi z zalewy kaparami. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)