Gomae

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1455
Gomae
fot. Alice Seba (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • sól
  • Na sos:
  • 2 łyżki wina czerwonego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżki sosu sezamowego
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i odsączyć z wody. Do rondla wlać 1 l wody, wsypać 1 łyżeczkę soli i zagotować na dużym ogniu. Do gotowanej wody wrzucić szpinak, zmniejszyć ogień na średni i gotować go przez 1 minutę. Po tym czasie szpinak ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie, przestudzić, pokroić na kawałki i przełożyć do miski.

Przygotować sos: sezam przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na małym ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i przesypać do kubka. Do sezamu w kubku wlać sos sezamowy, wino, mirin, wsypać cukier i dobrze wymieszać. Zalać tym szpinak na talerzu.

Wszystko pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, po czym podawać do spożycia.

Komentarze (0)