Gomae
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1455
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- sól
- Na sos:
- 2 łyżki wina czerwonego
- 2 łyżki sezamu
- 1,5 łyżki sosu sezamowego
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- 1 łyżka cukru
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i odsączyć z wody. Do rondla wlać 1 l wody, wsypać 1 łyżeczkę soli i zagotować na dużym ogniu. Do gotowanej wody wrzucić szpinak, zmniejszyć ogień na średni i gotować go przez 1 minutę. Po tym czasie szpinak ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie, przestudzić, pokroić na kawałki i przełożyć do miski.
Przygotować sos: sezam przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na małym ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i przesypać do kubka. Do sezamu w kubku wlać sos sezamowy, wino, mirin, wsypać cukier i dobrze wymieszać. Zalać tym szpinak na talerzu.
Wszystko pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, po czym podawać do spożycia.
Przygotować sos: sezam przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na małym ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i przesypać do kubka. Do sezamu w kubku wlać sos sezamowy, wino, mirin, wsypać cukier i dobrze wymieszać. Zalać tym szpinak na talerzu.
Wszystko pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, po czym podawać do spożycia.
Komentarze (0)