Goli baje
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 358
Składniki:
- Na sos:
- 300 g twarogu śniadaniowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 suszone liście curry
- 2 łyżki wody
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka ciecierzycy w zalewie
- szczypta soli
- Na ciasto:
- 300 g twarogu kanapkowego
- 2 suszone liście curry
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz ryżową przesypać do miski. Dodać do tego pastę czosnkowo-imbirową, mielony czarny pieprz, wiórki kokosowe, asafetydę, szczyptę soli i suszone liście curry. Następnie dodać do tego twaróg kanapkowy i całość dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Wyrobioną masę łyżką wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: do miksera wrzucić wiórki kokosowe, liście curry, odsączoną z zalewy ciecierzycę, świeżo starty imbir i zieloną papryczkę chili (pozbawioną nasion). Wlać do tego wodę, dodać twaróg kanapkowy i doprawić do smaku szczyptą soli. Wszystko dobrze zmiksować mikserem, na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz z upieczonym wcześniej ciastem.
Przygotować sos: do miksera wrzucić wiórki kokosowe, liście curry, odsączoną z zalewy ciecierzycę, świeżo starty imbir i zieloną papryczkę chili (pozbawioną nasion). Wlać do tego wodę, dodać twaróg kanapkowy i doprawić do smaku szczyptą soli. Wszystko dobrze zmiksować mikserem, na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz z upieczonym wcześniej ciastem.
Komentarze (0)