Goli baje

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 276

Składniki:

  • Na sos:
  • 300 g twarogu śniadaniowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 suszone liście curry
  • 2 łyżki wody
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka ciecierzycy w zalewie
  • szczypta soli
  • Na ciasto:
  • 300 g twarogu kanapkowego
  • 2 suszone liście curry
  • 0,5 łyżeczki asafetydy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz ryżową przesypać do miski. Dodać do tego pastę czosnkowo-imbirową, mielony czarny pieprz, wiórki kokosowe, asafetydę, szczyptę soli i suszone liście curry. Następnie dodać do tego twaróg kanapkowy i całość dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Wyrobioną masę łyżką wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: do miksera wrzucić wiórki kokosowe, liście curry, odsączoną z zalewy ciecierzycę, świeżo starty imbir i zieloną papryczkę chili (pozbawioną nasion). Wlać do tego wodę, dodać twaróg kanapkowy i doprawić do smaku szczyptą soli. Wszystko dobrze zmiksować mikserem, na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz z upieczonym wcześniej ciastem.

Komentarze (0)