Gnieciuchy z kabanosami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1463
Składniki:
- 0,5 kg małych kabanosów
- Na ciasto:
- 15 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Kabanosy przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, zagotować, odcedzić osączyć z wody i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte pokroić na małe kawałki, zrolować na grubość małego palca, po czym przełożyć je blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dodać do ugotowanych wcześniej kabanosów.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte pokroić na małe kawałki, zrolować na grubość małego palca, po czym przełożyć je blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dodać do ugotowanych wcześniej kabanosów.
Komentarze (0)