Giouvetsi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1164
Składniki:
- 400 g jagnięciny bez kości
- 250 g makaronu orzo
- 50 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Makaron opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Jagnięcinę opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym cynamonem, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni i dodać do makaronu na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)