Gibanica

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2254
Gibanica
fot. Arousing Appetites (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 350 g ciasto filo
  • 250 g sera feta
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g czerwonej papryki w zalewie
  • 5 jaj
  • 2 łyżki masła
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Ciasto filo rozłożyć na stolnicy. Następnie do miski włożyć pokruszony na drobne kawałki ser feta, wbić do niego jajka, wlać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu całość nałożyć na rozłożone wcześniej ciasto, nakryć górę ciastem i dobrze zlepić. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowana masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i wyłożyć na talerz. Gotowe do spożycia posypać pokrojoną, czerwoną papryką.

Komentarze (0)