Gibanica
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2567
Składniki:
- 350 g ciasto filo
- 250 g sera feta
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g czerwonej papryki w zalewie
- 5 jaj
- 2 łyżki masła
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Ciasto filo rozłożyć na stolnicy. Następnie do miski włożyć pokruszony na drobne kawałki ser feta, wbić do niego jajka, wlać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu całość nałożyć na rozłożone wcześniej ciasto, nakryć górę ciastem i dobrze zlepić. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowana masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i wyłożyć na talerz. Gotowe do spożycia posypać pokrojoną, czerwoną papryką.
Komentarze (0)