Ghribia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1335
Składniki:
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g wiórek kokosowych
- 40 masła
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
- 0,5 szklanki rodzynek
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Wbić do tego jajka, wlać wodę z kwiatu pomarańczy, dodać masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać rodzynki, ponownie całość wyrobić i uformować z tego ręcznie małe kulki. Oblepić je mielonymi migdałami, po czym wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)