Gheimeh
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1081
Składniki:
- 500 g jagnięciny bez kości
- 250 g frytek
- 200 g pomidorów z puszki bez skóry
- 200 g suszonego groch
- 2 cebule
- 1 bakłażan
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- szczypta suszonego szafranu
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Groch przesypać do rondla, zalać go 1 l wody i moczyć przez 3 godziny. Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszoną kurkumą i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Wlać do tego namoczony groch, dodać pokrojone bakłażany, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, wsypać suszony szafran, paprykę chili, wlać sok z limonki, dobrze wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Frytki wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju w rondlu i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu frytki wyciągnąć łyżką cedzakową i dodać do potrawy.
Komentarze (0)