Genmaicha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1368
Składniki:
- 240 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka zielonej herbaty genmaicha
- 0,5 szklanki jęczmienia
- 0,5 szklanki ryżu Basmati
- sól
Opis przygotowania:
Ryż oraz jęczmień przesypać razem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu pod przykryciem. W czasie smażenia składniki od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, oprószyć niewielką ilością soli i trzymać na rozgrzanej patelni. Herbatę wsypać do kubka i zalać ją zagotowaną wodą o temperaturze 90°C. Wsypać do tego uprażony ryż oraz jęczmień i całość nakryć talerzykiem. Parzyć przez 1-2 minuty.
Komentarze (0)