Genmaicha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1240
Genmaicha
fot. krysaia / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 240 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty genmaicha
  • 0,5 szklanki jęczmienia
  • 0,5 szklanki ryżu Basmati
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż oraz jęczmień przesypać razem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu pod przykryciem. W czasie smażenia składniki od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, oprószyć niewielką ilością soli i trzymać na rozgrzanej patelni. Herbatę wsypać do kubka i zalać ją zagotowaną wodą o temperaturze 90°C. Wsypać do tego uprażony ryż oraz jęczmień i całość nakryć talerzykiem. Parzyć przez 1-2 minuty.

Komentarze (0)