Geng

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1270

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 30 g makaronu nitki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 filetu z mintaja
  • 2 marchewki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka maki kukurydzianej
  • 1 mały seler
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Marchew i seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Makaron nitki przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Mąkę kukurydzianą przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Filety z mintaja oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące kukurydzianej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do makaronu w misce. Następnie piersi z kurczaka wraz z pokrojonymi warzywami przełożyć do rondla, po czym zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym, doprawić do smaku przyprawami i gotować do ich miękkości. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do całości. Na koniec udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)