Geng
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1270
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 30 g makaronu nitki
- 3 łyżki oleju
- 2 filetu z mintaja
- 2 marchewki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka maki kukurydzianej
- 1 mały seler
- 1 jajko
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Marchew i seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Makaron nitki przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Mąkę kukurydzianą przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Filety z mintaja oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące kukurydzianej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do makaronu w misce. Następnie piersi z kurczaka wraz z pokrojonymi warzywami przełożyć do rondla, po czym zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym, doprawić do smaku przyprawami i gotować do ich miękkości. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do całości. Na koniec udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)