Garnaches
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1379
Składniki:
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 cebule
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 1 mały seler
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli i suszoną kolendrą. Do wymieszanych składników wlać olej oraz wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie rozwałkowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Marchew oraz seler obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Kapustę pokroić w cienką słomkę i dodać do całości. Wszystko skropić sokiem cytrynowym oraz octem, doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli, wymieszać i przełożyć na usmażone wcześniej placki ciasta.
Komentarze (0)