Garnaches

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1207
Garnaches
fot. jebrandt99 (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 cebule
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pomidor
  • 1 mały seler
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli i suszoną kolendrą. Do wymieszanych składników wlać olej oraz wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie rozwałkowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Marchew oraz seler obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Kapustę pokroić w cienką słomkę i dodać do całości. Wszystko skropić sokiem cytrynowym oraz octem, doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli, wymieszać i przełożyć na usmażone wcześniej placki ciasta.

Komentarze (0)