Ganmodoki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1693
Składniki:
- 400 g tofu
- 100 g białej fasoli w zalewie
- 4 grzyby shitake
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 marchewki
- 1 łyżka maki kukurydzianej
- 1 białko jajka
- 1 łyżka sezamu
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy, po czym razem z tofu przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski z marchewką. Grzyby dokładnie oczyścić, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do całości. Wsypać do tego mąkę pszenną oraz kukurydzianą, rozmaryn, sezam i dodać białko jajka. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i uformować małe placki. Smażyć je na patelni na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)