Gaifan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 788
Gaifan
fot. Alexander Marks (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą. Ryż przesypać do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Paprykę chili oraz czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka, pokroić je na kawałki i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone wszystkie warzywa, orzechy nerkowca, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy warzywa oraz mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.

Komentarze (0)