Gaifan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 911
Składniki:
- 250 g ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- 1 zielona papryczka chili
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą. Ryż przesypać do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Paprykę chili oraz czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka, pokroić je na kawałki i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone wszystkie warzywa, orzechy nerkowca, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy warzywa oraz mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)