Gachas
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 847
Składniki:
- 600 ml wody
- 250 g mąki kukurydzianej
- 250 g wędzonego boczku
- 8 solonych krakersów
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka oleju
- sól
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w cienkie krążki i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Boczek pokroić w drobną kostkę i również zrumienić go na drugiej patelni bez tłuszczu. Następnie mąkę kukurydzianą przesypać do miski, wymieszać ją ze szczyptą soli, wlać do tego wodę i dobrze wymieszać, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wymieszaniu ciasto przełożyć na rozgrzany olej z czosnkiem na patelni. Całość dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mąką zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego zrumieniony wcześniej boczek. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotowe danie podawać z solonymi krakersami.
Komentarze (0)