Gachas

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 847
Gachas
fot. Mjblanco / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 8 solonych krakersów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w cienkie krążki i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Boczek pokroić w drobną kostkę i również zrumienić go na drugiej patelni bez tłuszczu. Następnie mąkę kukurydzianą przesypać do miski, wymieszać ją ze szczyptą soli, wlać do tego wodę i dobrze wymieszać, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wymieszaniu ciasto przełożyć na rozgrzany olej z czosnkiem na patelni. Całość dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mąką zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego zrumieniony wcześniej boczek. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotowe danie podawać z solonymi krakersami.

Komentarze (0)