Frittelle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 871
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka 2%
- 60 ml rumu
- 50 g rodzynek
- 3,5 g suszonych drożdży
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Następnie jajka wbić do miski i rozmieszać je widelcem. Drożdże wsypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem pudrem i dobrze rozmieszać widelcem. Do rozmieszanych jajek wsypać mąkę, wlać roztarte drożdże, rum, wsypać skórkę pomarańczową i całość dobrze wymieszać na jednolite ciasto. Po wymieszaniu wszystko nakryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać małe kawałki i uformować z nich kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z każdej strony, Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)