Frittelle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 768
Frittelle
fot. Massimo Telò / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka 2%
  • 60 ml rumu
  • 50 g rodzynek
  • 3,5 g suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Następnie jajka wbić do miski i rozmieszać je widelcem. Drożdże wsypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem pudrem i dobrze rozmieszać widelcem. Do rozmieszanych jajek wsypać mąkę, wlać roztarte drożdże, rum, wsypać skórkę pomarańczową i całość dobrze wymieszać na jednolite ciasto. Po wymieszaniu wszystko nakryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać małe kawałki i uformować z nich kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z każdej strony, Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)