Frgál

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1997
Frgál
fot. Tombart (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 05 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • Wypełnienie:
  • 300 g masy makowej z rodzynkami
  • 150 g białego sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz 1 łyżką cukru i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać roztarte drożdże, wsypać pozostały cukier i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 7 mm i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: masę makową przełożyć do miski. Ser twarogowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do masy makowej. Wlać do tego rum, ekstrakt waniliowy, dodać masło, wbić jajko i całość dokładnie utrzeć trzepaczką. Utarte składniki nałożyć łopatką na ciasto w formie do pieczenia.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść z tego gładkie ciasto, uformować z niego małe kawałeczki, a następnie posypać nimi całość.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać mielonym cynamonem i przestudzić.

Komentarze (0)