Frgál
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 05 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 2 łyżka cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- Wypełnienie:
- 300 g masy makowej z rodzynkami
- 150 g białego sera twarogowego
- 1 jajko
- 1 łyżka ciemnego rumu
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz 1 łyżką cukru i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać roztarte drożdże, wsypać pozostały cukier i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 7 mm i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: masę makową przełożyć do miski. Ser twarogowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do masy makowej. Wlać do tego rum, ekstrakt waniliowy, dodać masło, wbić jajko i całość dokładnie utrzeć trzepaczką. Utarte składniki nałożyć łopatką na ciasto w formie do pieczenia.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść z tego gładkie ciasto, uformować z niego małe kawałeczki, a następnie posypać nimi całość.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać mielonym cynamonem i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: masę makową przełożyć do miski. Ser twarogowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do masy makowej. Wlać do tego rum, ekstrakt waniliowy, dodać masło, wbić jajko i całość dokładnie utrzeć trzepaczką. Utarte składniki nałożyć łopatką na ciasto w formie do pieczenia.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść z tego gładkie ciasto, uformować z niego małe kawałeczki, a następnie posypać nimi całość.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać mielonym cynamonem i przestudzić.
Komentarze (0)