Főzelék

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 930
Főzelék
fot. Flóra Soós / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Zupa:
  • 400 g ciecierzycy wraz z zalewą
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łodyga selera
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Pulpety mięsne:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Łodygę selera pokroić drobno. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i ciecierzycę z puszki wraz z zalewą. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować do miękkości składników. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do miski.

Przygotować pulpety: mięso przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przecisnąć go przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie wsypać do tego bułkę tartą, suszony tymianek , mielone nasiona kolendry i wbić do tego jajko. Całość wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki ręcznie. Uformowane kulki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakowa z oleju i dodać do zupy na talerzu. Wszystko udekorować czerwoną papryką.

Komentarze (0)