Főzelék
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 930
Składniki:
- Zupa:
- 400 g ciecierzycy wraz z zalewą
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łodyga selera
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
- Pulpety mięsne:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Łodygę selera pokroić drobno. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i ciecierzycę z puszki wraz z zalewą. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować do miękkości składników. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do miski.
Przygotować pulpety: mięso przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przecisnąć go przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie wsypać do tego bułkę tartą, suszony tymianek , mielone nasiona kolendry i wbić do tego jajko. Całość wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki ręcznie. Uformowane kulki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakowa z oleju i dodać do zupy na talerzu. Wszystko udekorować czerwoną papryką.
Przygotować pulpety: mięso przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przecisnąć go przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie wsypać do tego bułkę tartą, suszony tymianek , mielone nasiona kolendry i wbić do tego jajko. Całość wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki ręcznie. Uformowane kulki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakowa z oleju i dodać do zupy na talerzu. Wszystko udekorować czerwoną papryką.
Komentarze (0)