Flummery
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1462
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 nektaryny
- 2 listki świeżej mięty
- 2 łyżki syropu malinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- Deser:
- 2 szklanki mleka skondensowane słodzonego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej w proszku
- 1 żółtko
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Nektaryny oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować deser: żelatynę spożywczą moczyć w zimnej wodzie przez 5 minut. Potem do rondla wlać mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i zagotować. Na wrzątek wrzucić tartą skórkę pomarańczową, wsypać stopniowo mąkę, szczyptę soli i dodać żółtko. Składniki mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę spożywczą. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognie i przełożyć do plastikowych kubeczków. Następnie przestudzić, wstawić do lodówki, aby zakrzepły. Wtedy wyciągnąć z lodówki, kubków i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem i nałożyć ją na deser. Całość wyłożyć pokrojonymi nektarynami, polać syropem malinowym i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)