Fluffernutter

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1671
Fluffernutter
fot. Keitei (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.5

Składniki:

  • 100 g masła orzechowego
  • 4 kromki chleba żytniego
  • Krem marshmallow:
  • 4 łyżki cukru
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Przygotować krem: białka ubić mikserem z 2 łyżkami cukru na puszystą pianę. Następnie do rondla wlać wodę, syrop kukurydziany, wsypać do tego cukier i doprowadzić składniki do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym małym strumieniem przelać je do ubitej wcześniej piany z białek. Całość miksować mikserem do czasu, aż składniki osiągną gęstą konsystencję. Wtedy przestać miksować i rozsmarować je nożem na 2 kromki chleba razowego. Następnie kolejne 2 kromki rozsmarować masłem orzechowym i nałożyć na siebie.

Komentarze (0)