Floating Island
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2040
Składniki:
- 1 łyżka śmietany kremówki
- szczypta suszonego szafranu
- Na bezy:
- 3 białka jaj
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na krem:
- 3 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
Opis przygotowania:
Przygotować bezy: białka jaj ubić mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą pianę. Przełożyć ją łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i wysmarować śmietana kremówką.
Przygotować krem: laskę wanilii przekroić i wydrążyć nasiona. Przekrojoną wanilię z nasionami włożyć do rondla, zalać mlekiem i zagotować. Po zagotowaniu usunąć wanilię. Żółtka przełożyć do kolejnego rondla i roztrzepać z cukrem. Do roztrzepanych składników wlewać stopniowo zagotowane wcześniej gorące mleko z wanilią i całość mieszać do czasu, aż składniki lekko zgęstnieją. Wtedy gotowy krem przelać do składników na talerzu.
Wszystko posypać szczypta szafranu.
Przygotować krem: laskę wanilii przekroić i wydrążyć nasiona. Przekrojoną wanilię z nasionami włożyć do rondla, zalać mlekiem i zagotować. Po zagotowaniu usunąć wanilię. Żółtka przełożyć do kolejnego rondla i roztrzepać z cukrem. Do roztrzepanych składników wlewać stopniowo zagotowane wcześniej gorące mleko z wanilią i całość mieszać do czasu, aż składniki lekko zgęstnieją. Wtedy gotowy krem przelać do składników na talerzu.
Wszystko posypać szczypta szafranu.
Komentarze (0)