Floating Island

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2040
Floating Island
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • szczypta suszonego szafranu
  • Na bezy:
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na krem:
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania:

Przygotować bezy: białka jaj ubić mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą pianę. Przełożyć ją łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i wysmarować śmietana kremówką.

Przygotować krem: laskę wanilii przekroić i wydrążyć nasiona. Przekrojoną wanilię z nasionami włożyć do rondla, zalać mlekiem i zagotować. Po zagotowaniu usunąć wanilię. Żółtka przełożyć do kolejnego rondla i roztrzepać z cukrem. Do roztrzepanych składników wlewać stopniowo zagotowane wcześniej gorące mleko z wanilią i całość mieszać do czasu, aż składniki lekko zgęstnieją. Wtedy gotowy krem przelać do składników na talerzu.

Wszystko posypać szczypta szafranu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów