Flija

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1435
Flija
fot. AceDouble / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 g kajmaku (masy krówkowej)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę z cukrem i solą przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, wodę, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Zmiksowane składniki przelać chochelką na niewielką ilość rozgrzanego mocno oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron do czasu, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia.

Przygotować nadzienie: na usmażone wcześniej ciasto nałożyć masę krówkową i dobrze rozsmarować ją łopatką. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać ja do całości.

Wszystko dobrze zawinąć w rulony, przełożyć na tackę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec przez 10 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia.

Komentarze (1)

Kajmak w kuchni tureckiej/bałkańskiej to nazwa zupełnie innego produktu. Nie żadna masa krówkowa tylko jakby ser z siadłego mleka...