Flija
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3078
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 300 g kajmaku (masy krówkowej)
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem i solą przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, wodę, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Zmiksowane składniki przelać chochelką na niewielką ilość rozgrzanego mocno oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron do czasu, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia.
Przygotować nadzienie: na usmażone wcześniej ciasto nałożyć masę krówkową i dobrze rozsmarować ją łopatką. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać ja do całości.
Wszystko dobrze zawinąć w rulony, przełożyć na tackę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec przez 10 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia.
Przygotować nadzienie: na usmażone wcześniej ciasto nałożyć masę krówkową i dobrze rozsmarować ją łopatką. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać ja do całości.
Wszystko dobrze zawinąć w rulony, przełożyć na tackę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec przez 10 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia.
Komentarze (1)
Kajmak w kuchni tureckiej/bałkańskiej to nazwa zupełnie innego produktu. Nie żadna masa krówkowa tylko jakby ser z siadłego mleka...