Flatbrød

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1721
Flatbrød
fot. Knut (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g mąki jęczmiennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka maślanki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę jęczmienną przesypać na stolnicę i wymieszać z sodą oraz solą. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i maślankę, a następnie z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na małe kawałki, podsypać je mąką pszenną i rozwałkować na grubość 2 mm. Rozwałkowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub blachę do pieczenia i piec z obu stron na rumiany kolor. Po upieczeniu ściągnąć z patelni (blachy), przestudzić i przełożyć odpowiedniego naczynia. Można podawać do dań rybnych i zup mięsnych.

Komentarze (0)