Flatbrød
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1721
Składniki:
- 500 g mąki jęczmiennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka maślanki
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę jęczmienną przesypać na stolnicę i wymieszać z sodą oraz solą. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i maślankę, a następnie z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na małe kawałki, podsypać je mąką pszenną i rozwałkować na grubość 2 mm. Rozwałkowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub blachę do pieczenia i piec z obu stron na rumiany kolor. Po upieczeniu ściągnąć z patelni (blachy), przestudzić i przełożyć odpowiedniego naczynia. Można podawać do dań rybnych i zup mięsnych.
Komentarze (0)