Flamenco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2302
Składniki:
- 5 plasterków boczku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 mały kabaczek
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 5 jajek
- olej lub oliwa do duszenia
- trochę chili w proszku
- sól do smaku
Opis przygotowania:
Czosnek przecisnąć, podsmażyć, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Paprykę (wszystkie kolory) i kabaczka pokroić w drobne paski i dodać do cebuli. Razem dusić około 5 minut. Potem dodać pokrojone w kostkę pomidory, chili, sól i dusić jeszcze około 10 minut. Następnie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, zrobić 5 wgłębień (dołków) i wbić w nie po jednym jajku. Jajka przykryć plasterkami boczku i zapiekać w mikrofalówce, aż jajka się zetną. Po wyjęciu potrawę posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze (0)