Fishcake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1500
Składniki:
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 4 liście zielonej salaty
- 2 liście czerwonej salaty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 400 g filetów z dorsza
- 400 g ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Filety z dorsza przełożyć do miski, zalać je mlekiem i moczyć przez 30 minut. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Filety rybne również odcedzić z mleka i razem z ziemniakami przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Do przepuszczonych składników wbić jajko, dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i tartą skórkę cytrynową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety, obtoczyć je mąką i smażyć w mocno rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na liście sałaty na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki i polać pozostałym tłuszczem ze smażenia.
Komentarze (0)