Fishcake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1500
Fishcake
fot. Annie Mole / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 4 liście zielonej salaty
  • 2 liście czerwonej salaty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 400 g filetów z dorsza
  • 400 g ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Filety z dorsza przełożyć do miski, zalać je mlekiem i moczyć przez 30 minut. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Filety rybne również odcedzić z mleka i razem z ziemniakami przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Do przepuszczonych składników wbić jajko, dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i tartą skórkę cytrynową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety, obtoczyć je mąką i smażyć w mocno rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na liście sałaty na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki i polać pozostałym tłuszczem ze smażenia.

Komentarze (0)