Finikia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2211
Składniki:
- 1,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki oleju kukurydzianego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 0,5 kostki miękkiego masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- Nadzienie:
- 2 łyki soku cytrynowego
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 mielone goździki
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody
- 2 łyżki kaszy manny
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z kaszą manną, brązowym cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać tartą skórkę pomarańczową, masło, wlać olej kukurydziany i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na małe, równe kawałki i uformować z nich małe bułeczki.
Przygotować nadzienia: do miski wsypać mielone orzechy laskowe, mielone goździki, cukier puder, mielony cynamon i kasze mannę. Wlać do tego miód, przegotowaną wodę i sok pomarańczowy. Następnie całość wymieszać na jednolitą masę. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kulki i wcisnąć je w bułeczki z ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie, lekko rozpłaszczyć i przełożyć do papilotek. Wszystko posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi z cukrem waniliowym, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Składniki piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować nadzienia: do miski wsypać mielone orzechy laskowe, mielone goździki, cukier puder, mielony cynamon i kasze mannę. Wlać do tego miód, przegotowaną wodę i sok pomarańczowy. Następnie całość wymieszać na jednolitą masę. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kulki i wcisnąć je w bułeczki z ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie, lekko rozpłaszczyć i przełożyć do papilotek. Wszystko posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi z cukrem waniliowym, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Składniki piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)