Filhós

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1058

Składniki:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g miąższu z dyni
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni, umyć, osączyć z wody i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Wsypać do niego mąkę, cukier, cynamon i szczyptę soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nabierać łyżką i przełożyć na mocno rozgrzany na średnim ogniu, głęboki olej na patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym gotowe osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem i wyłożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym.

Komentarze (0)