Filhós
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1058
Składniki:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g miąższu z dyni
- 3 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni, umyć, osączyć z wody i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Wsypać do niego mąkę, cukier, cynamon i szczyptę soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nabierać łyżką i przełożyć na mocno rozgrzany na średnim ogniu, głęboki olej na patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym gotowe osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem i wyłożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)