Fiambre

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 409
Fiambre
fot. Alfiboy (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g białej, parzonej kiełbasy
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 100 żółtego sera Gouda
  • 100 g sera twarogowego
  • 6 jaj
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 rzodkiewki
  • 2 gotowane czerwone buraczki
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Sałatę wyłożyć na tacę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Rzodkiewkę pokroić w cienkie krążki. Buraczki czerwone pokroić w drobną kostkę. Ser twarogowy oraz Gouda pokroić na małe kawałki. Kiełbasę białą i śląską pokroić w cienkie plastry i dodać sałaty na tacy. Dodać do tego pokrojone buraczki i rzodkiewkę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, po czym posypać serem twarogowym, żółtym i tartym parmezanem.

Komentarze (0)